Haber Buketi

“Yetersiz uyku ile artmış kanser riski arasında ciddi ve doğrudan ilişki var”

“Yetersiz uyku ile artmış kanser riski arasında ciddi ve doğrudan ilişki var”

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, uykusuzluğun bağışıklığı zayıflattığına dikkat çekerken, “Araştırmalara göre, yetersiz uyku ile artmış kanser riski arasında da ciddi ve doğrudan bir ilişki var” dedi. 

Prof. Müftüoğlu, yazısında şunları kaydetti:

“Sadece bir gecelik uyku kaybı bile bağışıklık sistemimizdeki savaşçı hücrelerimizin eski gücünü kaybetmelerine yol açabiliyor. Önemli bir araştırmada yalnızca bir gece bile uyku süresini 8 saatten 4 saate indirmenin bağışıklık sistemimizdeki koruyucu doğal katil hücrelerin yüzde 70’ini devre dışı bırakabileceği net ve açık olarak gösterildi. Hatırlayalım: “Doğal katil hücreler” bizi kanserli tümör hücrelerinden koruyabilen önemli bir “anti kanser bağışıklık savaşçıları”dır. Bu hücreler kanserli hücrelerin dış yüzeylerinde harabiyete yol açarak onları ortadan kaldırabilen özel bazı proteinleri kanser hücrelerine enjekte ederek kanser hücrelerini yok edebiliyor.

Yetersiz uyku sadece farklı kanserlere yakalanma ihtimalini arttırmıyor, aynı zamanda mevcut bir kanserin daha saldırgan bir tümöre dönüşmesine de yol açabiliyor. Güvenilir bir çalışmada, uykusuzluğun değişik kanserlerde metastaz yapma yeteneğini arttırabileceği net ve açık olarak gösterildi.”

İyi Partiİyi Parti

İlgili Haberler

Yaşam

Fransa’da tır şoförlüğü yapan Zengin: Depremi duyunca 4…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir