Trafik sigortası dolandırıcılığına dikkat; “2 şekilde yapıyorlar”

Trafik sigortası dolandırıcılığına dikkat; “2 şekilde yapıyorlar”

 Sigorta Uzmanı Turusan Bağcı, primler artınca trafik sigortasının dolandırıcıların yeni rant kapısı olduğunu belirterek, “Aracını yeni satan ya da trafik sigortasının yenilemesi gelen kişilere ulaşarak uygun fiyatlı sigorta yapacağım diyerek insanları dolandırıyorlar” dedi.

Bunun iki şekilde yapıldığını belirten Bağcı, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“İki şekilde yapıyorlar. Bir tanesi yüzde 80-85 internet sayfalarını taklit ediyorlar. Sonra insanlar fiyatlar da çok yükseldiği için 4 bin lira ile 10 bin lira arasında trafik sigortasını internette yüzde 50 indirimli görüyor. O yüzden de buna kanıyorlar.

“Tüketiciler, fiyat farklılıklarına kanmasın” 

Özellikle büyükşehirlerde fiyat farkı o kadar çıkmıyor. Yüzde 5 maksimum yüzde 10 çıkar. Tüketicilere uyarım fiyat farklılıklarına kanmasınlar. Ucuz fiyat veriyorlar, kredi kartıyla para çekiyorlar, çoğu zaman da sahte poliçe gönderiyorlar. Böylelikle kişiler sahte olduğunu anlamıyor. Polis çevirmesine yakalandıklarında poliçelerinin sahte olduğunu öğreniyorlar. Araç sürücüsünün aracı bağlanıyor ve tüketici mağdur oluyor.

İkinci yöntem de yüzde 99 internet sitelerinin hacklendiğini düşünüyoruz. Veya o internet üzerinden poliçe satanların içinden bilgi veren oluyor. Fiyat vereni hemen telefonla dolandırıcılar arıyor. Organize suç var gibi duruyor. Telefonla yapıldığı için poliçe elden verilip, kredi kartı ya da nakit şeklinde bir dolandırıcılık söz konusu. İnsanlar öncelikle bu kadar büyük fiyat farklılıklarına inanmasınlar, şirketler zarar ediyor. Olabildiğince fiyatlar üç aşağı beş yukarı aynı oldu.”

“e-Devlet üzerinden kontrol edin”

En doğru yöntem tanıdığı bildiği sigorta acentesinden vazgeçmesinler. Acenteler denetleniyor bu anlamda. Poliçesinden şüphelendiyse e-Devlet üzerinden poliçelerini kontrol edebilirler veya ilgili sigorta şirketini arayıp poliçe numarası ile kontrolü sağlayabilir.” 

Yeni yılda trafik sigortası ne kadar olur?

2023 yılı içerisinde araç fiyatlarının artması, döviz kurunun yükselmesi ya da araç bulamamaktan kaynaklı fiyatların artması, parça fiyatlarının yükselmesi ve en önemlisi ocak ayında asgari ücrette yapılacak zammın trafik sigortalarında sakatlık, ölüm tazminatının asgari ücrete göre hesaplanması üzerine şirketlerin ödeyeceği tazminat miktarını yükselteceği için yüzde 100-150 arasında bir fiyat artışı olabileceğini düşünüyorum.” 

TIKLAYIN – Hürriyet yazarı: Trafik sigortasında dolandırıcıların oyununa gelmeyin!

Çağrı Tasarım Kampanya

Buraya Dikkat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir