Haber Buketi

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Seçim sonrası ekonominin ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Seçim sonrası ekonominin ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek

Online İSG Eğitimi

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Ülkenin önümüzdeki bir yılda 257.5 milyar dolar dövize gereksinimi ortaya çıkıyor. Ne yazık ki seçim sonrası ekonominin bir ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, seçim maratonunun devam etmesi nedeniyle ekonominin seyri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kozanoğlu, seçim sonrası faizlerin artırılması olasılığının, 2 yıllık tahvil faizini yüzde 19’a çektiğine değinerek, tüketici enflasyonunun da baz etkisiyle yüzde 43.7’ye gerilediğini, gıda enflasyonunun ise yüzde 54 civarında seyrettiğini hatırlattı.

Evrensel’de yer alan habere göre Kozanoğlu, En son açıklanan istatistiklere göre ise 1 yıl içinde ödenmesi gereken 203.3 milyar dolar dış borca işaret etti. Kozanoğlu’na göre, 39.3 milyar dolarlık borcun son dönemlerde oluşan MB’nin “dost” ülkelere her an geri çağrılabilecek, bir anlamda ülkeyi rehin bırakan borçlar. Kozanoğlu, “Buna en son 54.2 milyar dolarda seyreden cari açık eklenince, ülkenin önümüzdeki bir yılda 257.5 milyar dolar dövize gereksinimi ortaya çıkıyor. Ne yazık ki seçim sonrası ekonominin bir ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek” açıklamasını yaptı.

“Tüketilecek cephane de kalmadı”

Kozanoğlu, 14 Mayıs öncesinde kurları tutmak için rezervlerden yoğun satışlar yapıldığına dikkat çekerek, nisan başından beri 18 milyar dolar civarı döviz satıldığını hatırlattı. Sadece 12 Mayıs haftasında rezervlerde 9 milyar dolar erime olduğunu, brüt döviz rezervlerinin 105.1 milyar dolara kadar düştüğünü ifade etti. Aynı hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarının ise 3 milyar dolar gerilediğini vurgulayarak, BDDK’nin talimatlarıyla ve bankaların KKM’ye yüksek faiz önermeleriyle bazı tasarruf sahiplerinin, döviz hesaplarını çözdüğünü belirtti. Kozanoğlu, büyük döviz talebinin Tahtakale’de, yani tezgah üstü piyasada gerçekleştiğini söyledi. “Hatırlarsak seçim öncesi bankalar döviz kuru alış-satış makasını giderek açmışlar: Yüzde 2, yüzde 4 derken 14 Mayıs arifesinde bu oran yüzde 10’un üzerine çıkmıştı. İster istemez tüm işlemler makasın göreceli daha dar seyrettiği döviz büfelerine kaydı” dedi. Kozanoğlu’na göre, ilk tur seçim sonrası net döviz rezervlerinin 2.3 milyar dolara kadar gerilediği anlaşılıyor. Tüketilecek cephanenin de kalmadığını belirten Kozanoğlu, ““Dost” ülkelerden, başta Katar 15, BAE 5, Suudi Arabistan 5, Çin 6 gelmek üzere swap ve döviz depo mevduatı yoluyla gelen dövizler de durumu kurtarmaya yetmedi” değerlendirmelerini yaptı.


Haberin tamamı için

 

 

 

 

İlgili Haberler

Ekonomi

Kavcıoğlu ataması ile kafası karışan yabancılar izlemeye geçecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir