Haber Buketi

Mevduat faizleri 20 yılın zirvesine çıktı

Mevduat faizleri 20 yılın zirvesine çıktı

Online İSG Eğitimi

Türkiye’de son dönemde Döviz talebinin kur korumalı mevduatlara yönelmesiyle bu cephede yeni rekorlar kırılırken, mevduat faizlerinde de tarihi seviyeler dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre mevduatta ağırlıklı bölümü oluşturan 1-3 ay arası mevduatlarda faiz 12 Mayıs haftası itibariyle yüzde 30’un üzerine çıktı. Böylelikle Ekim 2003’ten bu yana 1-3 ay vadeli mevduatlarda ilk kez yüzde 30 seviyesinin üzeri görüldü.

Mevduat faizlerinin tarihi seyrine bakıldığında 2003 yılını takip eden dönemde faizlerde görülen düşüş ivmesinin küresel finansal kriz döneminde ara verdiği ve sonrasında yeniden aşağı yönlü ivmesine devam ettiği görülmüştü. Bu ivmenin sonunda 1-3 ay arası mevduatlarda faizlerin yüzde 6’ya kadar gerilediği izlendi.

Sonrasında yeniden yükseliş ivmesi izlenirken, 1-3 ay arası vadesi olan mevduatlarda faiz kur şokunun yaşandığı 2018 Eylül ayında yüzde 27’leri aşmıştı.

Buradaki zirvesinden yüzde 8’lere kadar çekilen mevduat faizlerinde yukarı yönlü ivmenin geldiği son aşama da yüzde 30’un üzeri oldu.

İlgili Haberler

Ekonomi

Trendyol, İngiliz Asos’u almaya hazırlanıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir