Haber Buketi

Meta, ChatGPT’ye rakip oldu: Binden fazla dili konuşabilen yapay zekâsını tanıttı

Meta, ChatGPT’ye rakip oldu: Binden fazla dili konuşabilen yapay zekâsını tanıttı

Online İSG Eğitimi

Yapay zekâ teknolojisi, tüm eleştirilere ve endişelere rağmen gelişmeye devam ediyor. Bir süredir bu alana göz diken Meta da yeni sistemini ortaya çıkardı. Şirket, geliştirdiği proje ile belki de gelecekte dil öğrenmeyi zorunluluk olmaktan çıkaracak.

Nisan ayında şirket, sanatçıların karalamalarını animasyona dönüştürmelerine yardımcı olan açık kaynaklı bir proje yayınlamıştı ve bu ayın başlarında insan algısını taklit etmeyi öğrenen ‘ImageBind’ yazılımını piyasaya sürmüştü. Şirket, bu alandaki çalışmalarına şimdi bir yenisini daha ekliyor.

Meta, yapay zekâ tarafından üretilen ‘Massively Multilingual Speech’ (MMS) olarak adlandırılan sistemini tanıtıyor. Sistem, dört binden fazla dili tanıyabilir ve bunların binden fazlasında konuşabilir.

İNCİL’İ KULLANDILAR

Diğer yapay zekâ sistemlerine benzer şekilde MMS de açık kaynaklı bir araç olarak kullanıma sunulacak.

Meta’ya göre bu konuşma teknolojisi, herkesin anlaması ve anlaşılması için sanal ve artırılmış gerçeklik programlarından mesajlaşma servislerine kadar her şeyde kullanılabiliyor.

Ekip, konuşmayı 40 kat daha fazla tanımlayabilen bir sistem oluşturmak için İncil gibi çok çeşitli dillere çevrilmiş ve dil çevirisi araştırmalarında sıklıkla kullanılan dini metinlere yönelmeye karar verdi.

Meta, bu kutsal yazıların halka açık kayıtlarını kullanarak, Yeni Ahit’in 1.100’den fazla dilde okunduğu bir veri tabanı oluşturabildi.

Kullanılan verilerin çoğu erkek konuşmacılar tarafından okunsa da yazılımın hem erkek hem de kadın sesleri için eşit derecede iyi performans gösterdiği belirtiliyor.

İlgili Haberler

Teknoloji

Google, tepkiler üzerine ‘kölelik simülasyonu’ oyununu kaldırdı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir