Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Çakmak: KOBİ kredilerinin payı rekor düzeyde

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Çakmak: KOBİ kredilerinin payı rekor düzeyde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, KOBİ’lerin bankacılık sektörü kredilerinden aldığı payın tarihteki en yüksek oran ve seviyeye ulaştığını söyledi.

BloombergHT’nin aktardığı habere göre, Çakmak, Reuters’a konuştu. Taha Çakmak, “2021 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya alınan para politikası ve makro-ihtiyati tedbirler ile kredi kompozisyonunda TL’nin payının arttırmakta aynı zamanda uzun vadeli TL finansmanın finansal sistemde tutunabilmesi için gerekli zemini hazırlanmaktadır” dedi.

2021 yılında ortalama olarak yüzde 23 civarında olan TL ticari kredi faizlerinin yüzde 18 seviyesine kadar gerilediğini belirten Çakmak ticari kredi faizinin politika faizi ile uyumlu bir aralığa geldiğini
gözlemlediklerini aktardı.

TCMB Başkan Yardımcısı, “Bunun en önemli sonucu, KOBİ’lere Ocak-Eylül döneminde nette 558 milyar TL kredi kullandırılması olup, bu tutar 2021’in aynı döneminde 54 milyar TL olan KOBİ net kredi kullanımının 10 katıdır. Sadece Eylül ayında KOBİ’lerin net kredi kullanımı önceki yılın Temmuz-Eylül döneminin 3 katından fazla ve Ocak-Eylül döneminin 1,5 katı olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Çakmak sözlerini “Uygulanmakta olan politika bileşiminin enflasyonist baskı yaratmaması ve kaynakların sürdürülebilir ekonomik faaliyetin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelmesi sadece makro ihtiyati tedbirlerle değil tüm paydaşların yeni ekonomik modele katkılarıyla sağlanmaktadır” şeklinde sürdürdü.

Çağrı Tasarım Kampanya

Buraya Dikkat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir