Kibyra’daki anıtsal çeşmeden bin 300 yıl sonra su akacak

Kibyra’daki anıtsal çeşmeden bin 300 yıl sonra su akacak

Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti’nde 2016’da bulunan iki bin yıllık anıtsal çeşme, kazı ekibinin dört aylık restorasyon çalışmasıyla ayağa kaldırıldı.

Kentin üçüncü terasındaki yıkıntıları arasında bulunan 168 orijinal mimari parça ile orijinalindeki taş türünden üretilen 24 imitasyon bloktan oluşan iki havuzlu çeşmenin restorasyonu, Burdur Valiliği’nin katkılarıyla arkeolog, restoratör ve mimarlardan oluşan 17 kişilik uzman ekiple tamamlandı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki ‘Gladyatörler şehri’ olarak bilinen Kibyra’ya giden ziyaretçiler, çeşmeye restorasyonu biten taş basamaklı bir yoldan yürüyerek ulaşacak.

Kazı Heyeti Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, milattan sonra 23 yılında yapılan, 8 metre yüksekliğinde 15 metre çapındaki çeşmenin Kibyra’da 600-700 yıl boyunca aynı işlevde kullanıldığını belirtti.

Yaptıkları çalışmayla çeşmeden kaynaktan gelen taze içilebilir su akacağını anlatan Özüdoğru, Türkiye’de Sagalassos’tan sonra içinden su akan çeşmeye sahip ikinci antik kentin Kibyra olacağını dile getirdi.

“Mayıs ayında antik kaynağından suyu getirip çeşmeyi orijinal işlevine kavuşturmak istiyoruz” diyen Özüdoğru, şöyle konuştu:

“Daire formunda iki havuzdan kentin dört farklı yönüne su dağıtımı sağlanıyordu. Restorasyonda yerine koymadığımız tek parça, kazılar sonucu ortaya çıkardığımız heykeller oldu. Bu iki heykelin orijinalleri Burdur Müzesi’nde sergileniyor. Biz bunların imitasyonlarını yaptırıyoruz. Tıpkı antik dönemde olduğu gibi su, mitolojik kahraman Herakles’in üzerine uzandığı aslan postu ile şarap tanrısı Dionysos’un uzandığı panter postundaki aslan ve panter heykellerinin ağzından havuzlara akmış olacak.” (AA)

Çağrı Tasarım Kampanya

Buraya Dikkat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir