Haber Buketi

Karar yazarı Kahveci: Düyûn-ı Umûmiye yolunda ilerliyoruz, durum çok kritik

Karar yazarı Kahveci: Düyûn-ı Umûmiye yolunda ilerliyoruz, durum çok kritik

Online İSG Eğitimi

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, bankalardan döviz çekilemez hale geldiğini, Türkiye’nin fiili olarak 1980 öncesine döndüğünü belirterek, “Demokrasimiz, hukuk sistemimiz çöktüğü için şeffaf ülkelerden yeterince borç alamıyoruz. Zaten CDS riskimiz 700’leri geçtiğinden dolara yüzde 11,0 faiz öder durumundayız.

Sisi ile neden görüştük ve seçimlerden sonra neden bir daha kucaklaşacağız? Acaba bu politik değişimin S. Arabistan ve BAE ile oluşan parasal ilişki ile bir ilgisi var mı? Maalesef hızla Düyûn-ı Umûmiye yolunda ilerliyoruz. Durum çok kritik. Finansal dengeler seçime kadar Merkez Bankası’nın ve BDDK’nın sözlü talimatları ile ayakta duruyor” diye yazdı.

Türkiye’nin içten içe yandığını ve çöktüğünü kaydeden Kahveci, “Türkiye büyük bir yapısal çöküşyaşıyor. Kurumlar çalışmıyor, kurallar işlemiyor, liyakat yerine itaat ile yönetilen bir ülke olduk.

Bu yapısal yıkımın maliyetini 10-20 yıl sonra asıl ödeyeceğiz. Ve bu maliyeti bugünün gençleri asıl ödeyecek. Ufku gördüğünüzde asıl bundan korkuyorsunuz. Arjantin ve Venezuela’ya bakın derim” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı

Düyûn-ı Umûmiye nedir?

1881-1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun iç ve dış borçlarını denetleyen kurumdur.

Türkiye Düyun-u Umumiye’ye olan borcunun son taksitini, ilk dış borcun alınmasından tam bir yüzyıl sonra, 1954’te ödedi. Borçlanma döneminde Fransa 1881’de Tunus’u işgal etti, Birleşik Krallık 1869’da Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla daha da değerlenen Mısır’ı Uzak Doğu’daki sömürgelerine giden yolun güvenliği için 1882’de işgal etti, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu 1908’de Bosna-Hersek’i topraklarına kattı, Girit halkı 1908’de Yunanistan’a katıldığını açıkladı, Bulgaristan 1908’de bağımsızlığını ilan etti.

İlgili Haberler

Gündem

Eski Gazi Üniversitesi Rektörü Büyükberber’e 3 yıl 9…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir