Haber Buketi

İstanbul’da evini kentsel dönüşüme sokan vatandaşlara 2 yıl geri ödemesiz 1 milyon lira verilecek

İstanbul’da evini kentsel dönüşüme sokan vatandaşlara 2 yıl geri ödemesiz 1 milyon lira verilecek

İBB Meclisi mart ayı toplantısının birinci oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane’deki belediye binasında yapıldı.

Gündem dışı konuşma yapmak için söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Göksu, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde, 14 milyon kişinin etkilendiği depremler meydana geldiğini anımsattı.

İnsanlık tarihi boyunca kara tabakasında olmuş en büyük depremi bu topraklarda yaşadıklarına dikkati çeken Göksu, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Deprem nedeniyle herkesin seferber olduğunu ve bölgelerde çalışmalar yaptıklarını anlatan Göksu, devletin bütün birimlerinin deprem bölgesinde olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletlerden gelen heyetlerin, “Bu kadar büyük bir afette bu kadar hızlı organizasyon… Sizi tebrik ediyoruz” dediğini aktaran Göksu, şöyle devam etti:

“Bir taraftan biz acımızı yaşarken bir taraftan enkazın başında insan kurtarmanın gayreti içerisinde gözyaşı dökerken, maalesef bir taraftan da ikinci deprem olmamış, birinci depremin üzerinden 4 saat geçtikten sonra elinde mikrofon ‘Çadırın yok değil mi?’, ‘Çadırın gelmemiş değil mi?’ Daha insanlar ortamı anlamaya çalışırken, iklimi anlamaya çalışırken bir taraftan da provoke etmek isteyen, buradan nemalanmak isteyenler var. Aziz milletimiz, bu depremde bunları gördü. Ben şunu gördüm: Ekranlarda, ‘Devlet nerede?’ diye bağıranların ve klavye kahramanları dışında herkes arazide aziz milletimizin yanındaydı.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜME “HAYIR” BAYRAKTARLIĞI YAPANLAR ÖZÜR DİLEYECEK”

Depremlerden çok önemli dersler ve ibretler çıkarılacağını dile getiren Göksu, “Bugüne kadar bu kentsel dönüşüme ‘hayır’ diye bayraktarlık yapanlar, her kentsel dönüşüm projesi için mahkeme kapısında yatanlar, çıkacak bu aziz milletten özür dileyecek.” diye konuştu.

Bu depremin, siyasi partilerin ya da başka organların artık bir paradigma değişimi yapması gerektiğini de hatırlattığını vurgulayan Göksu, “Ne üzücüdür ki depremde daha herkes yaraları sarmakla uğraşırken, herkes tırlarla eşya taşımanın sorumluluğunda ve gayretindeyken maalesef biz muhalefetten şunu gördük: ‘Seçimi erteletmeyiz, biz seçim istiyoruz’. Durun, enkazların içerisinde canımız, hayatlarımız var. Siz bugüne kadar AK Parti’nin seçimden korktuğunu gördünüz mü hiç?” ifadesini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiği 4 seneden beri sosyal medyada deprem seferberliğiyle ilgili aynı paylaşımlarda bulunduğunu aktaran Göksu, İmamoğlu’nun bir konuşmasında İstanbul’un depreme hazır olması için 5 yılda bu işi bitireceğini, bir başka konuşmasında ise 100 yılda bile bitiremeyeceğini ve kentsel dönüşümün durdurulması gerektiğini söylediğini kaydetti.

İBB’nin, CHP’den önceki dönemde deprem konusunda neler yaptıklarını anlatan Göksu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı’yken 1996 yılında kentte deprem müdürlüğünü ilk kuran kişi olduğunu hatırlattı.

“TSUNAMİ VE HEYELAN TEHLİKESİ ÇALIŞMALARI YAPILIYOR”

Türkiye’de deprem master planı yapan tek kentin İstanbul olduğunu, bunun 2003 yılında yapıldığını ifade eden Göksu, kent jeolojisi, mikro bölgelendirme, zemin etüdü, deprem hasar analizi, afet risk gösterge sistemi, erken uyarı acil müdahale sistemi, geçici toplanma ve barınma alanları, yapı güçlendirme çalışmaları, kentsel dönüşüm çalışmaları, strateji çalışmaları, tsunami ve heyelan tehlikesi çalışmaları da yaptıklarını anlattı.

Van depremi olduktan sonra AK Parti ve CHP’li belediye başkanlarıyla bir araya geldiklerini, yasal bir düzenleme çalışması yaptıklarını, bu çalışmanın TBMM’ye gittiğini dile getiren Göksu, CHP’nin bu yasa teklifine “hayır” dediğini ama yasanın meclisten geçtiğini, bu yasayla 695 bin 813 konutun yenilendiğini, 93 bin 51 konutun da yapımına devam edildiğini bildirdi.

CHP’nin, bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine gittiğinin altını çizen Göksu, CHP’nin bu engelleri çıkarmaması halinde konut sayısının 1 milyon 600 bine çıkabileceğini belirtti.

Göksu, “1537 dava açmışsınız. Ne yapmışsınız, gördünüz mü? 695 bin kişinin konutunu yenilemiş, devam edenlerle beraber 800 bin, ortalama 4 ile çarparsanız, 3 milyon 200 bin insanın hayatını kurtarmaya ‘dur’ demişsiniz. Eskiden sadece CHP dava açıyordu şimdi bir de İBB dava açıyor.” sözlerini sarf etti.

Esenler’de dünyanın en büyük kentsel dönüşüm çalışmasının yapıldığını, CHP’nin ve İBB’nin 11 dava açtığını vurgulayan Göksu, “Bu konutların yapılması sizi neden rahatsız ediyor? Gelin, hep beraber yapalım. Kentsel dönüşüm için ne istiyorsanız yapalım.” görüşünü paylaştı.

“CHP KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜŞMANLIĞINI BIRAKMALI”

İBB’ye bağlı KİPTAŞ’ın, sitesinde 2300 konuttan bahsettiğini aktaran Göksu, bir yerin dönüştüğünün söylendiğini, bu dönüştüğü yerin projesi meclise geldiğinde CHP’nin buna “hayır” dediğini dile getirdi.

İBB’nin Eyüp’te 192 konutu dönüştürdüğünü, siteye ise müteahhidin yaptığını da ekleyip 700 küsur yazdığını ifade eden Göksu, CHP’nin kentsel dönüşüm düşmanlığını bırakması gerektiğini söyledi.

İstanbul’da yarın veya ertesi gün ilgili bakanların açıklayacağı bir müjde olduğunu aktaran Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’da yapısını dönüştürmek isteyen her bir vatandaşımıza, en az 1 milyon lira olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0,69 vadeyle para verilecek. Hiç kimseye ayrım yapılmaksızın. Eğer ada bazında dönüşüm yapmak isteyen bir şirket olursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, şirketin ilgili kriterleri yerine getirmesi kaydıyla şirkete de aynı şekilde inşaat yapım kredisi verilecek. Üçüncüsü ise kiracıların sorunlarını ortadan kaldırmak için devletin yap-işlet-devret modeliyle kiralama sisteminin de ayrıntılarını Sayın Bakanımız açıklayacak, bir usul getirilecek. Detayları da yarın ya da diğer gün Maliye ve Hazine Bakanımız tarafından açıklanacak. İstanbul’a ve ülkemize hayırlı olsun.”

Oturumda konuşan CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise tarih boyunca Türkiye’nin depremler ülkesi olarak yer aldığını söyledi.

Cumhuriyet’ten sonra en büyük depremin 1939 yılında Erzincan’da yaşandığını anlatan Subaşı, bu depremden hemen sonra yasa çalışması yapıldığını, zarar görenlere yapılacak yapılar hakkında kanun çıkarıldığını anımsattı.

Subaşı, 1944 yılında yer sarsıntılarından önce alınacak tedbirler kapsamında kanun çıkarıldığını dile getirerek, bunu İtalya ile birlikte ilk çıkaran ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Doğan Subaşı, 1950’li yıllarda Demokrat Parti döneminde bazı kararlar alındığını, İmar ve İskan Bakanlığı kurulduğunu, 1965 yılında kurulan Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile sivil savunmanın birleştirilip 2009 yılından itibaren AFAD’ın kurulduğunu ifade etti.

“İMAMOĞLU MECLİS TOPLANTISINDA YOK”

AFAD’ın, depremle ilgili çok dikkate değer çalışmalar yaptığını kaydeden Subaşı, AFAD’ın bu çıtayı daha yukarı çıkarması gerektiğini, ama öyle olmadığına tanık olduklarını savundu.

“İstanbul’da üst geçit, viyadük, içme suyu, atık su şebekesi, barajlar ve İBB’nin binalarının 25 yıldır kontrol edilmediğini” iddia eden Subaşı, 2019 yılında “Depremde belediye ayakta kalacak mı?” diye sorduğunda bunun bir cevabının olmadığını, ama şimdi bunun bir cevabının olduğunu belirtti.

MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da deprem seferberliği ilan eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bugünkü meclis toplantısında olmadığını söyledi.

Seferlerin bir sunum halinde kendileriyle ve İstanbullularla paylaşılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, şu görüşlere yer verdi:

“Ama yok. Niye yok biliyor musunuz? Çünkü İBB’nin böyle bir hazırlığı yok. Siz İstanbul’a seferberlik ilan edeceksiniz, 4 gün sonra da Cumhurbaşkanı Yardımcısı diye Ankara’da boy göstereceksiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Siz İstanbul’a verdiğiniz sözleri, vaatleri yerine getirmeden buradan bir yere gidemezsiniz. Kaldı ki böyle bir seçimi kazanma şansınız olmadığından zaten gidemeyeceksiniz de insan şunu söyler: ‘Orada o fotoğrafa girmeden ‘Böyle bir teklifiniz olabilir ama benim İstanbullu’ya 5 yılda 100 bin deprem konutu sözüm vardı. Dört yılı bitirdim, 5. yılda bu konutları yapmak için benim İstanbul’da mücadele vermem gerekiyor’. Her şey siyaset.”

AK Parti’li İBB Meclis Üyesi, Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, genel seçimlerde AK Parti milletvekili aday adayı olmak için meclis üyeliğinden istifa etti.

Ekşi’den boşalan komisyon üyeliğine, AK Parti’li Meclis Üyesi Rüstem Dindarol seçildi.

İlgili Haberler

Gündem

Depremzedelerin fatura borçları silindi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir