Haber Buketi

İkinci el otoda orta segment patlaması

İkinci el otoda orta segment patlaması

Online İSG Eğitimi

Otomotiv, döviz kurundaki değişimden en fazla etkilenen sektörlerden biri. Özellikle Türkiye otomotiv satışlarında önemli payı olan ithal otomobiller, kur artışından hızlı etkileniyor. Fiyatlar ağırlıklı olarak avro kuruna bağlı. Geçen yıl kurdaki hareketlilik nedeniyle neredeyse bir ayda üç kez zam gören otomobiller, bu yıl, kurun baskılanması nedeniyle daha stabil bir seyir izliyordu. Fiyatlarda zam rallisi bu ay başında yeniden başlamıştı.

Otomotiv veri ve analiz şirketi Cardata, son bir yılda ikinci elde fiyatı en çok değer kazanan otomobil segmentlerini ve modellerini derledi.

Ekonomim’den Aysel Yücel’in haberine göre, Türkiye’de en çok satan ikinci el otomobiller fiyatı Mayıs 2022-Mays 2023 arasında ortalama yüzde 83 arttı. Mayıs 2022’de ortalama ikinci el fiyatı 411 bin TL’yken bu yılın aynı döneminde 754 bin TL oldu.

C segmentindeki artışsa yüzde 89 oldu. Geçen sene 303 bin TL olan C segmenti ikinci el araç fiyatı bu sene 572 bin TL oldu. Bazı C segmenti sedan otomobillerin fiyatındaysa yüzde 110’un üstünde artış var.

Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, bir modelin ikinci el fiyatını belirleyen temel faktörün kuşkusuz o aracın piyasada gördüğü talep olduğunu hatırlatırken, Türkiye’de alım gücünün düşmesinin, talebi daha ulaşılabilir araçlara yönlendirdiğine dikkat çekti. Diğer yandan, Türkiye’de son 10 yıldır fiyatların belirlenmesinde ilan sitelerinin de etkili olduğunu vurgulayan Yalçın, “Fiyatların belirlenmesinde bayi ve galeri yani satıcılardan bu iş ilan sitelerine kaydı. İlan sitelerindeki araç fiyatlarına bakarak aracın değeri belirleniyor. Maalesef piyasanın gerçeklerinden uzaklaşılıyor, aracın fiyatını belirleniyor” dedi.

Aracın sıfır kilometre fiyatındaki artış da ikinci el değerine etki eden önemli bir unsur olduğunu belirten Yalçın, yedek parça bulunurluğu ve markanın servis ağı gibi faktörlerinde araca olan talebi dolayısıyla fiyatı etkiliyor.

Hüsamettin Yalçın, son bir yılda döviz kurunda yüksek artışlar olmadığı için insanların paralarının değerini korumak adına otomobile yatırım yaptığını söyledi. Bu trendin seçim sonrasında da devam edeceğine işaret eden Yalçın, “Fyatlarda düşüş beklenmiyor. İkinci el otomobil piyasasında talep hala çok yüksek. Çünkü ikinci el araç piyasasında satın alınabilecek otomobil sayısı belli. Kurun artışına paralel fiyatlar da artacaktır” dedi.

İlgili Haberler

Otomotiv

Elektrikli otomobil satışları açıklandı: Hangi marka kaç araç…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir