Haber Buketi

Hidrojen Vadisi’ne 7,45 milyon avroluk AB hibesi

Hidrojen Vadisi’ne 7,45 milyon avroluk AB hibesi

Bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi amaçlanan Temiz Hidrojen Ortaklığı (Clean Hydrogen Partnership) 2022 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’den Sabancı Üniversitesi ile birlikte 13 ortağın yer aldığı “HYSouthMarmara” akronimli proje” desteklenmeye hak kazandı. Toplam bütçesi 36 Milyon Euro olan proje ile Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk gerçekleşti ve tek seferde 7.455.625 Avro tutarındaki en yüksek Avrupa Birliği (AB) hibesi sağlandı.

Yaklaşık 5 yıl sürmesi planlanan projenin, temiz hidrojen üretimi ve kullanımına, buna ilişkin teknoloji-odaklı altyapıların gelişimine ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacağı öngörülüyor.

PROJENİN ETKİSİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Türkiye’den Sabancı Üniversitesi ile birlikte 13 ortağın yer aldığı HYSouthMarmara projesi kapsamında, Hidrojen Vadisi iş planında yer alan yol haritasının belirlenmesine katkı sağlanacak, söz konusu vadinin enerji ve iklim alanlarındaki çok boyutlu katkıları analiz edilecek ve projenin yaygın etkisini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) de aktif rol alacağı ve EnerjiSa Üretim ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde yürütülecek projede, Kale Seramik Sanayi AŞ, Şişecam AŞ, TÜBİTAK MAM, Eti Maden Genel Müdürlüğü, Universite Mohammed VI Polytechnique ve Universita Di Bologna’nın da aralarında bulunduğu yurt içi ve yurt dışından 16 kurum yer alacak.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel’in yürüteceği projede Alp Yürüm, Bülent Çatay ve Bora Şekip Güray araştırmacı olarak yer alacak.

Proje kapsamında, Balıkesir’de Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton yeşil hidrojenin, Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılması hedefleniyor. Proje ile sadece yeşil hidrojen değil türevleri de üretilecek.

DÜNYA REZERVLERİNİN YÜZDE 73’Ü TÜRKİYE’DE

Projeyle Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretilmesi amaçlanıyor. Buna ilaveten proje kapsamında, Türkiye’nin dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğu bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları Balıkesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımı kapsamında incelenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, üniversitenin sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en tanınan araştırma üniversitesi olma hedefine işaret ederek, “Fakültelerimizde ve merkezlerimizde, öncü ve ses getiren araştırmalar yürütüyor ve bu çalışmalar için yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan yüksek oranda proje desteği alıyoruz. Temiz enerji alanında tüm dünyada en öncelikli konulardan biri olan yeşil hidrojen üretim, depolama ve dağıtım teknolojilerine yönelik bu proje ile üniversitemizin bilimsel araştırma kapasitesini daha da geliştirebilmeyi ve uygulamalı alanlara yöneltebilmeyi hedefliyoruz. Proje kapsamındaki sanayi ortaklarımızla birlikte bu çok önemli alana katkı yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Patronlardunyasi.com

İlgili Haberler

Ekonomi

Altın fiyatlarının yükselmesine sebep olan ekonomik gelişmeler neler?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir