Haber Buketi

DEVA Partisi’nden deprem bölgesi için atık ve asbest uyarısı: “İşin özü; insanları öldüren değil, yaşatan devlet olmak”

DEVA Partisi’nden deprem bölgesi için atık ve asbest uyarısı: “İşin özü; insanları öldüren değil, yaşatan devlet olmak”

DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu

DEVA Partisi’nin Deprem Değerlendirme ve Çözüm Raporu’nda her şeyi ince ayrıntısına kadar ele aldıklarını söyleyen Rızvanoğlu, “Depremin ekonomik yükünü nasıl omuzlayacağımızdan çevresel etkilerine, sektörel ve sosyal etkilerine kadar her şeyi titizlikle çalıştık. Başarısızlığı ayyuka çıkan hükûmete somut tavsiyelerde bulunduk. Kimseyi teknik detaylara boğmak istemiyorum. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden atık yönetimindeki hatalara değindik” dedi.

“İşin özü, yaşatan devlet olmak”

Rızvanoğlu, “İşin özü; insanları öldüren değil, yaşatan bir çark. Çevreyi kirleten değil, temizleyen bir çark. Bu çarkı döndürmek zorundayız. Hangi afet olursa olsun; insanı, toprağı, suyu korumak. İşin özü, yaşatan devlet olmak” dedi. 

“Tavsiyelerimizi kendimize saklamadık, hükûmetin de erişimine sunduk” 

Çalışmalarının içeriğinden bahseden Rızvanoğlu, diye konuştu.

Akciğer kanseri uyarısı: “Şakası yok, tedbir almak zorundayız” 

“Deprem bölgesinde gördüklerim pek iç açıcı değildi” diyen Rızvanoğlu, bölgedeki asbest tehlikesine “Binaların enkazında ortaya çıkan çok önemli bir risk ile karşı karşıyayız. Adı asbest. Binaların çatısından borularına kadar geçmiş yıllarda kullanılan kimyasal bir madde bu. Zehirli bir özelliği var. Bina yerle bir olunca, asbest, enkazdan çıkan toz halinde kolayca havaya yayılıyor ve her nefes alışımızda akciğerlerimize yerleşiyor. Kanserojen bir maddeyi soluduğumuz için bu tozlar, akciğer kanserine yol açabiliyor. Bu işin şakası yok. Tedbir almak zorundayız” diyerek dikkat çekti.

“Önlem alınmamıştı”

Rızvanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gittiğimiz yerlerde enkazı kaldırmaya çalışan görevlilerde özel bir maske kullanımı yoktu. Çıkan tozun solunmaması adına bölge halkı için de pek bir önlem alınmamıştı. Asbeste bire bir, en yakından, doğrudan muhatap olan insanların sağlığı hiçe sayılmıştı. Mesela yıkıntıyı taşıyan kamyonlar brandayla kaplanmamıştı. Gerekli sulamalar da yapılmamıştı. 

“Moloz yığınları siyasi hesaplar düşünülerek bertaraf edilmeye çalışıldı”

Hafriyat ve moloz yığınları, doğamızın ve insanımızın sağlığını hiçe sayarak alelacele bertaraf edilmeye çalışıldı. Hesapsızca, kitapsızca ve sadece kısa vadedeki siyasi hesaplar düşünülerek yapıldı.” 

İyi Partiİyi Parti

İlgili Haberler

Gündem

Avrupa Merkez Bankası Denetim Kurulu Başkanı Enria’dan sonra IMF…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir