Haber Buketi

Bloomberg: TCMB, CDS’teki artışı önlemek için bankalardan Eurobond almasını istedi

Bloomberg: TCMB, CDS’teki artışı önlemek için bankalardan Eurobond almasını istedi

Online İSG Eğitimi

T24 Ekonomi Servisi

Bloomberg’de yer alan habere göre Merkez Bankası, Türkiye’nin risk primindeki artışı önlemek için bankalardan Eurobond almasını talep etti.

Haberde belirtilen detaylara göre pazartesi günü çağrılan bazı bankaların yetkililerine ikincil piyasalardan Eurobond alması talimatı verildi. Merkez Bankası’nın bu kararının nedenleri olarak borçlanma maliyetini dengede tutmak ve Türkiye’nin kredi risk primi CDS’deki artışı önlemek gösterildi.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i çarşamba günü 10 baz puan düşerek 668’e geriledi. Ancak CDS, 14 Mayıs’ta yapılan seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önde tamamlamasından sonra 200 baz puan artarak 702 puana kadar yükselmişti.

Ekonomistlerin görüşleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, haberle ilgili sosyal medya paylaşımında “Piyasalarda riski takip edebildiğimiz sağlıklı veri olarak bir CDS kalmıştı, onu da bozun da hepten rahatlayalım” değerlendirmesini yaptı. 

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre ise “Bankaları tahvile gömüyorlar Pahallı TL tahvillerinden sonra CDS’in durdurulamaz yükselişi repo teminatı tetiklemesin diye daha fazla Eurbond alımı yaptırılıyor İlerleyen zamanlarda bu alımların doğru karar olup olmayacağını göreceğiz, mesela CDS tekrar yükselişe geçerse ne olacak?” ifadelerini kullandı. 

 

 

İlgili Haberler

Ekonomi

Kavcıoğlu ataması ile kafası karışan yabancılar izlemeye geçecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir