Bakan Bilgin’den EYT açıklaması: Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak, herkes hak ettiği maaşı alacak

Bakan Bilgin’den EYT açıklaması: Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak, herkes hak ettiği maaşı alacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi teklifi Meclis’e intikal etti” açıklamasını yaptı. Bakan Bilgin “EYT’lilerin maaşında bir kısıntı olacak mı?” sorusuna ilişkin olarak, “Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa o şekilde olacak. Meclis sürecinden sonra EYT’lilerin ilk maaşı ne zaman alacağı belli olacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin, “EYT’de süreç nasıl ilerleyecek?” sorusuna “Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis’e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık. 23 senelik bir problem bu. 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları kapsayan bir durum bu. Türkiye’de ortalama bir emeklinin en az 3 kişi tarafından emeklilik primleriyle finanse edilmesi lazım. Bu durum bizim dönemimizde 2.1’e kadar geldi, bunu 1.7’ye kadar düşürebiliriz. İstihdamı ne kadar artırabilirsek bu oranı artırabiliriz” yanıtını verdi. 

TRT Haber’de EYT ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarıdan öne çıkanlar şu şekilde: 

“Türkiye bütün ekonomik sorunlara rağmen büyümesini sürdürüyor”

“Türkiye bütün ekonomik sorunlara rağmen büyümesini sürdürüyor. Tarihinde ilk defa istihdam sayısı 31 milyon 200 bine yükseldi. Türkiye’nin 2022’yi yüzde 5’in üzerinde büyümeyle kapatması bekleniyor. 

“EYT’lilerin yaş ortalaması 49,9”

Şu anda EYT’lilerin yaş ortalaması 49,9 yani neredeyse 50. Yani artık 38 yaşında 42 yaşında kimseyi emekli yapmıyoruz. Bunların içinde hemen emekli olacakların ağırtlıklı ortalaması 50 yaşın üzerinde. Dolayısıyla Türkiye’nin bunu yapması doğru bir zaman.

“Türkiye’nin SGK’sı borçlu değil”

SGK’nın borcu yok. Açıklar var ama onlar prim desteğiyle ilgili kısımlar. Bunların bir kısmını Maliye veriyor bir kısmını da biz karşılıyoruz. Sağlık harcamalarını her ay biz finanse ediyoruz. Kapsam altına alınan ilaçlar da bile biz insanlarımızın sağlığı için bunları karşılıyoruz. Türkiye’nin SGK’sı borçlu değil, gelir-gider oranı ise yüzde 97.

Yaş şartı olmamasına rağmen 1 hafta önce EYT kararı verilmişti, dün son bir değerlendirme yaptık.” 

“Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak”

Bakan Bigin, “EYT’lilerin maaşında bir kısıntı olacak mı?” sorusuna ise “Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa o şekilde olacak. Meclis sürecinden sonra EYT’lilerin ilk maaşı ne zaman alacağı belli olacak” cevabını verdi. 

Ayrıntılar geliyor… 

Çağrı Tasarım Kampanya

Buraya Dikkat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir