Haber Buketi

Araştırma: İlk öpüşme, yaklaşık 4 bin 500 yıl önce gerçekleşti

Araştırma: İlk öpüşme, yaklaşık 4 bin 500 yıl önce gerçekleşti

Online İSG Eğitimi

Araştırmacılar, ilk öpüşmenin Ortadoğu’da yaklaşık 4 bin 500 yıl önce gerçekleştiğini ortaya koydu.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nden uzmanlar, ilk öpüşmenin Ortadoğu’da yaklaşık 4 bin 500 yıl önce birleştiğini ortaya koydu. Konu hakkında yapılan önceki araştırmalarda, öpüşmenin ilk kez 3 bin 500 yıl önce şu an Hindistan olarak kabul edilen topraklarda kayda geçtiği öne sürülmüştü.

Bilim insanları Troels Pank Arboll ve Sophie Lund Rasmussen, MÖ 2500’den kalma belgelerde Mezopotamya’daki ilk toplumların bazılarında öpüşmenin görüldüğünü tespit etti. Öpüşmeyle ilgili Sümerce ve Akadca yazılmış metinler bulundu. 

Danimarkalı uzmanlar, Science adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan makalede ayrıca öpüşmenin uçuk gibi ağız yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasına yol açabileceğini ifade etti. Eski tıp metinlerinde geçen bu’shanu adlı hastalığın, herpes simpleks virüs tip 1 olabileceği düşünülüyor.

“Yalnızca bir bölgede ortaya çıkan gelenek olarak görülmemeli”

Mezopotamya tarihi uzmanı Arboll, “Dolayısıyla öpüşme, yalnızca herhangi bir bölgede ortaya çıkan ve oradan yayılan bir gelenek olarak görülmemeli. Bunun yerine birkaç bin yıl boyunca birçok antik kültürde varmış gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Öpüşmenin Bilimi (The Science of Kissing) adlı kitabın yazarı Sheril Kirshenbaum ise, şöyle konuştu:

“Bonobo gibi en yakın akrabalarımız da dahil olmak üzere hayvanlar aleminde pek çok benzer davranış görüyoruz. Türümüzün biz Dünya’da bulunduğumuzdan beri öpüştüğünden şüpheleniyorum.”

İlgili Haberler

Teknoloji

Google, tepkiler üzerine ‘kölelik simülasyonu’ oyununu kaldırdı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir