Haber Buketi

Ankara-İzmir YHT projesinin finansörü Credit Suisse hisseleri çakıldı

Ankara-İzmir YHT projesinin finansörü Credit Suisse hisseleri çakıldı

İhale süreci ve ortaya çıkan maliyetiyle gündemden düşmeyen Ankara-İzmir YHT ihalesinde kredi veren bankayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İhaleyi alan ERG Holding 2.3 milyar 163 milyon Euro dış finansman kullanarak ihaleyi aldı. Bu finansmanın önemli bir bölümü de Credit Suisse’den alınmıştı.

İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse’in hisseleri, İsviçre borsasındaki ilk işlemlerde tarihi dip seviyeye düştü.

İsviçreli bankanın hisseleri yüzde 8’den fazla düşüşle hisse başına 2,29 İsviçre frangından (2,50 dolar) işlem görürken, cuma günü gerilediği 2,41 franklık dip seviyenin de altına inmiş oldu.

ŞİRKET KRİZLERLE BOĞUŞUYORDU
Uzun süredir çeşitli sorunlarla mücadele eden Credit Suisse, bilançosunu güçlendirmek için yeniden yapılandırma kapsamında, maliyetleri düşürmeye ve iş gücünü azaltmaya başlamıştı. Yeniden yapılandırma kapsamında bankanın yatırım bankacılığı kolu, CS First Boston olarak ayrılmıştı.

Banka geçen hafta Perşembe günü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun çağrısı üzerine yıllık raporunun yayımını erteleyeceğini açıklamış ve bilançosuyla ilgili kuşkulara neden olmuştu.

Öte yandan ABD’li Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) geçen hafta iflas etmesinin ardından uygulamaya alınan düzenlemeler de bankacılık hisseleri üzerinde baskı oluşturdu.

BU BANKAYI YAKINDAN TANIYALIM

Credit Suisse geçmişte kara para ve uyuşturucu ile anıldı.
İşte o bankanın kirli geçmişi:
Dönemin Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos ile eşi İmelda Marcos için bankada “Williams Saunders” ve “Jane Ryan” sahte hesapları ile banka hesapları açmıştı. Filipinler halkından çalınan milyarlarca doların adresi Credit Suisse’di.

Yıl:2000

Nijeryalı askeri lider Sani Abacha’nın kendi ülkesinden çaldığı paraları Credit Suisse’a aktardığı öne sürüldü. İddialara göre 214 milyon dolarlık fon banka tarafından kabul edilmişti.

Yıl:2019

Bir Bulgar uyuşturucu çetesiyle ilgili fonların kaynağını araştırmadığı gerekçesi ile İsviçreli savcılar tarafından bankaya dava açıldı. Bankanın 2004 ve 2008 arasında en az 146 milyon dolar akladığı öne sürüldü. Banka, kara parayı önlememekten dolayı 27 Haziran 2022’de mahkum edildi. 2 milyon İsviçre frangı (yaklaşık 35 milyon TL) para cezasına çarptırıldı.

Yıl: 2022

Bankadaki 18 binden fazla hesabı içeren 100 milyar dolar hakkındaki kişisel veriler, Alman Gazetesi Süddeutsche Zeitung’a ulaştırıldı. Bu veriler, 50’ye yakın önde gelen medya kuruluşu tarafından incelendi.

Veriler, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi tarafından medya kurumları ile paylaşıldı.

Ortaya çıkan tablo şuydu: “Kara para aklayıcıları, uyuşturucu kaçakçıları ve insan haklarını ihlal eden kişilerin de dahil olduğu bir çok suçlunun Credit Suisse’de hesabı bulunuyordu.

İyi Partiİyi Parti

İlgili Haberler

Ekonomi

Türk Ticaret Bankası ihalesini kazanan belli oldu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir