Haber Buketi

2022’de net kârını yüzde 178 artıran BİM: Her kesimden yeni müşteriler kazandık

2022’de net kârını yüzde 178 artıran BİM: Her kesimden yeni müşteriler kazandık

Birleşik Mağazalar A.Ş. (BİM) 2022 yılı mali sonuçlarını açıkladı. Verilere göre, geçen yıl firmanın net satışları bir önceki yıla oranla yüzde 109 artarak 147 milyar 716 milyon liraya ulaştı.

2022’de BİM’in net kârı ise 2021’e göre yüzde 178’lik artışla 8 milyar 157 milyon TL oldu. Firma geçen yıl mağaza sayısını 10 bin 489’dan 11 bin 510’e yükseltirken, ortalama günlük müşteri ziyaret sayısı da 5 milyondan 5,8 milyona çıktı.

Alım gücünde yaşanan düşüş ve yüksek enflasyon vurgusu

Ziyaret başına ortalama harcama 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 78 artarak 69.6 liraya yükseldi. Firmanın kendi markalı ürünlerinin satışlardaki payı ise yüzde 65’e ulaştı.

Raporda, BİM’in 2022 faaliyet raporunda ise enflasyona dikkat çekilerek, “Tüketiciler tarafında alım gücünde yaşanan düşüşler yüksek indirim mağazacılığı ve bu mağazaların kendi markalı ürünlerine talebi artırmıştır. Şirket, pazar payını artırırken her kesimden yeni müşteriler kazanmıştır” ifadelerine yer verildi.

BİM, “Yüksek enflasyon döneminin hâkim olduğu 2022 yılında tüketicilerin alım gücünde yaşanan azalış karşısında sosyal sorumluluğunun farkında” olduğunu vurguladı.

BİM’i etkileyen olumsuz unsurlar

Raporda ayrıca, “Diğer taraftan ülke para biriminin değer kaybı, yatırım maliyetlerini artırırken, operasyonel giderlerde yaşanan artış, marjları olumsuz yönde etkileyen bir unsur olmuştur. Özellikle elektrik ve yakıt giderlerindeki artışın kârlılıkta önemli etkileri olmuştur. Yılın önce başında, sonra ortasında olmak üzere iki kez gerçekleşen asgari ücret artışı da personel giderlerini artırıcı etkide bulunmuştur” değerlendirmesine yer verildi.

 

İlgili Haberler

Ekonomi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları 1,5 yılın en düşük…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir